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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  10/09/2014
Actualizado :  17/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; DELLACASSA, E.; BOIDO, E.; CARRAU, F.; GEPP, V.; DISEGNA, E.
Afiliación :  ANDRES CONIBERTI MUNDY, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; VIRGINIA PAULINA FERRARI MORENA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; EDGARDO JOSE DISEGNA LIGUORI, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay.
Título :  Kaolin over sun-exposed fruit affects berry temperature, must composition and wine sensory attributes of Sauvignon blanc.
Fecha de publicación :  2013
Fuente / Imprenta :  European Journal of Agronomy, 2013, v.50, p.75-81.
ISSN :  1161-0301
DOI :  10.1016/j.eja.2013.06.001
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 3 May 2013 / Received in revised form 1 June 2013 / Accepted 3 June 2013.
Contenido :  Under humid climatic conditions, crop loss due to bunch rot can be as high as 100% in a given year and, in many cases, it becomes the main factor determining harvest. Although the effectiveness of fruit zone leaf removal depends on initial fruit microclimate, it is generally extremely effective at reducing bunch rots. The impact of leaf removal on Sauvignon blanc must composition and wine sensory attributes, is in general considered detrimental. High temperature achieved as a result of excessive bunch exposure may negatively affect primary and secondary grape metabolites responsible for its typical wine style. The main objective of this work was to determine, if kaolin application over clusters, reduce sunburn and other berry damage associated with excessive fruit exposure. Three treatments were evaluated: untreated control (C); fruit zone leaf removal (LR); and fruit zone leaf removal plus kaolin application (LR + K). Kaolin application significantly reduced berry temperature, sunburn and other berry damage associated with excessive fruit exposure. Wines from the LR + K treatment had the highest sensory scores of all three treatments and were related more to a high intensity of fruity and tropical notes rather than to the absence of green notes as a consequence of leaf remova.
Palabras claves :  CAOLINITA; OSCURECIMIENTO.
Thesagro :  ATRIBUTOS SENSORIALES; BAYAS; CONDICIONES CLIMÁTICAS; COSECHA DE VID; URUGUAY; VINO.
Asunto categoría :  F70 Taxonomía y geografía de las plantas
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100044 - 1PXIAP - DDPP/EUROPEAN JR.AGR./2013

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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  05/05/2021
Actualizado :  07/05/2021
Tipo de producción científica :  Abstracts/Resúmenes
Autor :  ARMAND UGON, D.; STIRLING, S.; FARIÑA, S.; MARTÍNEZ, R.; MENDOZA, A.
Afiliación :  DIEGO ARMAND UGON ROSTAN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARÍA SOFÍA STIRLING SANTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.; SANTIAGO FARIÑA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); ROCÍO MARTÍNEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Respuesta productiva de vacas Holstein de distinto genotipo con estrategias de alimentación diferentes.[Effect of Holstein genotype and feeding system on productive response of dairy cows].
Complemento del título :  SP 23.
Fecha de publicación :  2019
Fuente / Imprenta :  In: Congreso Argentino de Producción Animal, 42, Bahía Blanca, Argentina 15-18 octubre 2019.
Páginas :  p.251.
Serie :  (Revista Argentina de Producción Animal; 2019; 39; Suplemento 1).
Idioma :  Español
Contenido :  Conclusión: Los resultados demuestran que vacas de origen NA expresan distinto potencial productivo según las estrategias de alimentación a las que fueron sometidas, mientras que las de origen NZ, a excepción de la producción de grasa, no fueron afectadas por las estrategias de alimentación.
Palabras claves :  COMPOSICIÓN DE LA LECHE; DAIRY COWS; HOLSTEIN.
Thesagro :  ALIMENTACION DE LOS ANIMALES; PRODUCCION DE LECHE; URUGUAY; VACAS.
Asunto categoría :  L02 Alimentación animal
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15532/1/Revista-Argentina-de-Produccion-Animal-2019.v.39.supl.1.SP-23.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103335 - 1PXIPC - DDLE/Congreso/AAPA/2019
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